Knedle serowe

Składniki: 
(na około 20 knedli)

1 kg ziemniaków
2 jajka
300 g mąki
400 g twarogu
cukier waniliowy
cynamon
szczypta soli
mus truskawkowy  do polania (można zastąpić innymi owocami)
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj i przeciśnij przez maszynkę lub dokładnie utłucz. Do ostudzonych ziemniaków dodaj jajka, mąkę, sól; wymieszaj i dokładnie wyrób ciasto. Jeśli będzie dość lepkie podsyp mąką. Uformuj wałki z ciasta, pokrój na fragmenty o kształcie kwadratu. 
Serek twarogowy wymieszaj z cukrem waniliowym.
Zagotuj wodę na knedle, dodając 2 łyżeczki cynamonu.
Fragmenty ciasta delikatnie rozgnieć, połóż do środka twaróg, sklej i uformuj w kulkę. Takie knedle gotuj w gorącej wodzie do wypłynięcia. Podawaj polane musem owocowym.
Smacznego!
 

Leave a Reply