Łosoś w cieście francuskim

Składniki:

2 filety z łososia

jedno opakowanie ciasta francuskiego

bazylia (suszona)

oregano (suszone)

1 łyżka bułki tartej

1 jajko

3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Z filetów z łososia odetnij skórkę. Panieruj w jajku, następnie w mieszance przygotowanej z bułki tartej, bazylii i oregano. Podsmaż delikatnie na oleju. 
Nagrzej piekarnik do 200 ° C. Wysmaruj blaszkę lub naczynie żaroodporne olejem. Rozłóż ciasto francuskie i przetnij na pół ( po połowie na każdy filet). Owiń filety z łososia w ciasto francuskie, ułóż w formie do pieczenia, posmaruj z wierzchu jajkiem. Piecz około 20-25 minut do zarumienienia się ciasta.
Forma podania jest całkowicie dowolna. Ja podałam z ryżem i duszonymi warzywami. Paprykę i cukinię poddusiłam na patelni z 30-procentową śmietanką.

Smacznego!

 

 

Leave a Reply